ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε με τα μωρά
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-12 ΜΗΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε με τα μωρά
Το να διαβάζετε βιβλία, να μιλάτε για εικόνες, να μοιράζεστε ιστορίες και να τραγουδάτε ρίμες και τραγούδια βοηθούν την ανάπτυξη του μωρού σας με πολλούς τρόπους.
Κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες κάθε μέρα βοηθά το μωρό σας να εξοικειωθεί με ήχους ομιλίας, λέξεις, εικόνες και βιβλία.
Αυτό χτίζει τις πρώιμες γλωσσικές δεξιότητες και τις πρώιμες δεξιότητες γραμματισμού του μωρού σας και το βοηθά να συνεχίσει να διαβάζει με επιτυχία αργότερα στη ζωή του.
Η ανάγνωση ιστοριών διεγείρει επίσης τη φαντασία του μωρού σας και το βοηθά να μάθει για τον κόσμο γύρω του. Είναι μια υπέροχη στιγμή για να δεθείτε με το μωρό σας και να μοιράζεστε χρόνο μαζί.
Μπορείτε να αρχίσετε να διαβάζετε δυνατά στο μωρό σας νωρίς – όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο
Τι να περιμένετε από το διάβασμα, την κοινή χρήση βιβλίων και την αφήγηση με μωρά
Καθώς τα μωρά αναπτύσσονται τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ο τρόπος που ασχολούνται με τα βιβλία αλλάζει.
Τους πρώτους 3 μήνες, το μωρό σας μπορεί να απολαμβάνει να κάθεται στην αγκαλιά σας και να κοιτάζει τις εικόνες ενώ εσείς διαβάζετε αργά δυνατά.
Το μωρό σας μπορεί να δώσει προσοχή στο βιβλίο μόνο για λίγα λεπτά.
Μέχρι τους 6 μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να παίζει πιο ενεργό ρόλο στον χρόνο της ιστορίας. Το μωρό σας μπορεί να αρπάξει, να χαϊδέψει, να χειριστεί ή ακόμα και να προσπαθήσει να μασήσει βιβλία. Το μωρό σας μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας γουργουρίζοντας, φλυαρώντας και χαμογελώντας.
Μέχρι τους 9 μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να ασχολείται πιο άμεσα με τις λέξεις και τις εικόνες στα βιβλία. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να φλυαρεί ενώ κοιτάζει φωτογραφίες ή να προσπαθεί να σηκώσει τα πτερύγια. Το μωρό σας θα θέλει επίσης να κρατάει βιβλία και να προσπαθεί να γυρίσει σελίδες.
Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό σας θα λατρεύει να συμμετέχει στον χρόνο της ιστορίας. Το μωρό σας μπορεί να γυρίσει το βιβλίο με τον σωστό τρόπο προς τα πάνω, να δείχνει φωτογραφίες και να κάνει θορύβους ζώων ή ήχους αυτοκινήτου και φορτηγού. Το μωρό σας μπορεί ακόμη και να απολαμβάνει να κοιτάζει βιβλία μόνο του. Το μωρό σας θα θέλει να κουβαλάει βιβλία (αν περπατάει) και πιθανότατα θα θέλει να διαβάζετε τα αγαπημένα του βιβλία πολλές φορές.
Συμβουλές για ανάγνωση, κοινή χρήση βιβλίων και αφήγηση παραμυθιών με μωρά
Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει και να αναπτυχθεί διαβάζοντας μαζί σας:
• Ακολουθήστε το παράδειγμα του μωρού σας, διαβάστε αργά και αφιερώστε χρόνο κοιτάζοντας τις εικόνες αφού διαβάσετε τις λέξεις. Αυτό επιτρέπει στο μωρό σας να εστιάσει στους ήχους και τα σχήματα των λέξεων και επίσης στις εικόνες.
• Γυρίστε τις σελίδες αργά όταν διαβάζετε με το μωρό σας. Αυτό δείχνει στο μωρό σας πώς να χρησιμοποιεί ένα βιβλίο.
• Επισημάνετε, ονομάστε και μιλήστε για γνωστά και νέα πράγματα που βλέπει το μωρό σας στη σελίδα, αντί να διαβάζει μόνο τις λέξεις. Για παράδειγμα, «Αυτό είναι ένα λαγουδάκι». Κοίτα. Το κουνελάκι πετάει μακριά».
• Αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας καθώς διαβάζετε. Αυτό διευκολύνει το μωρό σας να παρατηρήσει διαφορετικούς ήχους ομιλίας, κάτι που είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκμάθηση της ομιλίας.
Ακολουθούν γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο ανάγνωσης με τα παιδιά:
• Κάντε μια ρουτίνα και προσπαθήστε να μοιράζεστε τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε μέρα. Ένας ειδικός χώρος όπου εσείς και το παιδί σας πηγαίνετε να διαβάσετε – με ένα κουτί με βιβλία και κάτι άνετο για να καθίσετε – μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη ρουτίνα σας.
• Κλείστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, βάλτε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία και βρείτε έναν ήσυχο χώρο ώστε το παιδί σας να μπορεί να ακούσει τη φωνή σας.
• Χρησιμοποιήστε χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου για να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας και να προσθέσετε νόημα σε λέξεις και εικόνες.
• Δοκιμάστε αστείους θορύβους και ήχους – παίξτε και διασκεδάστε!
• Δημιουργήστε συνδέσεις μεταξύ των εικόνων στα βιβλία και της ζωής του παιδιού σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, «Υπάρχει ένα αρκουδάκι. Έχεις ένα τέτοιο αρκουδάκι, έτσι δεν είναι;»
• Κρατήστε το παιδί σας κοντά ή στο γόνατο ενώ διαβάζετε, ώστε να μπορεί να δει το πρόσωπό σας, τις χειρονομίες σας και το βιβλίο.
• Καθοδηγηθείτε από το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Θα υπάρξουν μέρες που το παιδί σας δεν θα έχει όρεξη να διαβάσει και αυτό είναι εντάξει.
• Να είστε έτοιμοι να διαβάσετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Στα μικρά παιδιά αρέσει η επανάληψη και τα βοηθάει να μάθουν.
Βιβλία για μωρά
Γενικά, τα μωρά απολαμβάνουν και επωφελούνται από βιβλία που έχουν καλή ομοιοκαταληξία, τακτικό ρυθμό και επανάληψη. Οι ομοιοκαταληξίες, ο ρυθμός και η επανάληψη τονίζουν τον τρόπο που ακούγονται οι λέξεις, κάτι που βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη.
Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας, ίσως θέλετε να αναζητήσετε βιβλία που:
• έχουν φωτεινά χρώματα ή απλές, μεγάλες και υψηλής αντίθεσης εικόνες, όπως ασπρόμαυρες εικόνες – αυτές είναι ενδιαφέρουσες και εύκολο να εστιάσουν τα μωρά
• έχουν διαφορετικές υφές ώστε το μωρό σας να μπορεί να ακούει, να βλέπει και να αισθάνεται το βιβλίο
• έχουν φωτογραφίες μωρών και προσώπων
• είναι κατασκευασμένα από σκληρό χαρτόνι και έχουν μόνο λίγες σελίδες - είναι εύκολο να τα κρατήσουν και να τα χειριστούν τα μωρά
• έχουν θέματα με τα οποία μπορούν να συσχετιστούν τα μωρά, όπως βιβλία σχετικά με το μπάνιο, το τάισμα, το παιχνίδι και τον χρόνο έξω.