ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-18 ΕΤΩΝ
Υπάρχουν λεμφαδένες σε όλο το σώμα μας. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Φιλτράρουν το αίμα  και σκοτώνουν όποιους ιούς και βακτήρια πιάσουν.

Οι λεμφαδένες διογκώνονται για πολλούς λόγους. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η διόγκωση των  λεμφαδένων συμβαίνει συχνότερα όταν το σώμα καταπολεμά μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη όπως πονόλαιμο ή λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Διόγκωση των  λεμφαδένων  μπορεί επίσης να συμβεί εάν υπάρχει φλεγμονή σε ένα μέρος του σώματος - για παράδειγμα, λόγω γδαρσίματος, εγκαύματος ή δαγκώματος εντόμου. 

Κάποια  μικρά παιδιά με έκζεμα έχουν διογκωμένους λεμφαδένες όλη την ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρόβια περνούν πιο εύκολα από το φλεγμονώδες δέρμα τους στο σώμα τους και οι λεμφαδένες βοηθούν στην απαλλαγή τους. Ο καρκίνος είναι μια σπάνια αιτία διογκωμένων λεμφαδένων στα παιδιά.

Συμπτώματα των  διογκωμένων λεμφαδένων

Οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν σε όλο το σώμα του παιδιού σας ή απλώς στην περιοχή κοντά στη μόλυνση ή τη φλεγμονή. 

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας έχει αμυγδαλίτιδα, μπορεί να παρατηρήσετε πρησμένους  και ευαίσθητους  λεμφαδένες  στο λαιμό του. 

Ή εάν έχουν λοίμωξη του δέρματος στο δάχτυλό τους, μπορεί να υπάρχουν πρησμένοι και ευαίσθητοι λεμφαδένες κάτω από αυτό το χέρι.

Μερικές φορές οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν έως και αρκετά εκατοστά σε μέγεθος. 

Οι λεμφαδένες μπορεί να παραμείνουν διογκωμένοι για εβδομάδες μετά την υποχώρηση  της φλεγμονής.

Οι λεμφαδένες των παιδιών είναι συνήθως μεγαλύτεροι από εκείνους των ενηλίκων, επομένως είναι πιο εύκολο να τους αισθανθείτε. 

Μερικές φορές μπορείτε να αισθανθείτε αυτούς που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού, στις μασχάλες και στο μπροστινό μέρος της βουβωνικής χώρας όπου λυγίζει το πόδι του παιδιού σας, ακόμα και όταν το παιδί σας είναι καλά. Εάν το παιδί σας είναι αδύνατο, ίσως μπορείτε ακόμη και να τους δείτε.

Χρειάζεται το παιδί σας να δει γιατρό για τους διογκωμένους λεμφαδένες; 

Κάποιες φορές.

Θα πρέπει να πάτε το παιδί σας  στον παιδίατρο εάν έχει:

  • διογκωμένους λεμφαδένες για μερικές ημέρες και δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτό, όπως πονόλαιμος, καταρροή ή άλλη ήπια λοίμωξη
  • διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό τους και έχουν δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή 
  • πόνος ή ευαισθησία γύρω από τους διογκωμένους λεμφαδένες
  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος πάνω από τους διογκωμένους λεμφαδένες - για παράδειγμα, το δέρμα είναι κόκκινο, καφέ, μοβ ή γκρι 
  • διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, πυρετός, εξάνθημα, αλλαγή στο χρώμα του  δέρματος στα χέρια και τα πέλματα και κόκκινα χείλη και γλώσσα – αυτά μπορεί να είναι τα σημάδια της νόσου Kawasaki 
  • διογκωμένοι λεμφαδένες και απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις ή μώλωπες 
  • επίμονα διογκωμένοι λεμφαδένες για πολλές εβδομάδες που δεν γίνονται μικρότεροι
  • διογκωμένοι  λεμφαδένες και επίσης με έντονη  αδιαθεσία.

Θεραπεία για διογκωμένους λεμφαδένες 

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί τους διογκωμένους λεμφαδένες. Εάν οι διογκωμένοι λεμφαδένες του παιδιού σας προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του ιού, όπως τον πονόλαιμο και τον πυρετό.

Εάν οι λεμφαδένες του παιδιού σας είναι διογκωμένοι λόγω βακτηριακής λοίμωξης, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ίδιος ο λεμφαδένας μολύνεται από βακτήρια. Εάν έχει συμβεί αυτό, ο αδένας θα είναι μεγάλος, το δέρμα γύρω του θα έχει φλεγμονή και θα είναι πολύ επώδυνο, ειδικά όταν τον πιέζετε. 

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα – το παιδί σας θα χρειαστεί αντιβιοτικά και μπορεί να χρειαστεί να παροχετευθεί  η λοίμωξη.