ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-8 ΧΡΟΝΩΝ
Η στοματική μυκητίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του λαιμού, της γλώσσας ή του βλεννογόνου του στόματος.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ
Σχετικά με τη μυκητιασική στοματίτιδα
Η στοματική μυκητίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του λαιμού, της γλώσσας ή του βλεννογόνου του στόματος.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί στον οισοφάγο. Η μυκητιασική στοματίτιδα προκαλείται κυρίως από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida albicans.
Όλοι έχουμε αυτό τον μύκητα στο σώμα μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον διατηρεί σε ισορροπία με τα άλλα βακτήρια και τους μύκητες που ζουν στο σώμα μας.
Εάν η ισορροπία διαταραχθεί, ο μύκητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει λοίμωξη.
Πράγματα που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία περιλαμβάνουν:
• φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά
• εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ιατρικής κατάστασης ή ιατρικής θεραπείας
• κακώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 1 και διαβήτης τύπου 2.
Μερικά μωρά παθαίνουν στοματική μυκητίαση όταν περνούν από τους κόλπους της μητέρας τους κατά τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόλπος έχει συχνά μικρές ποσότητες candida φυσιολογικά.
Τα μωρά μπορεί επίσης να αναπτύξουν στοματική μυκητίαση εάν πιπιλίζουν αντικείμενα που έχουν ήδη μολυνθεί με μύκητα, όπως θηλές ,ή πιπίλες. Η στοματική μυκητίαση είναι πολύ συχνή τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των παιδιών.
Συμπτώματα μυκητιασικής στοματίτιδας
Εάν το παιδί σας έχει μυκητιασική στοματίτιτδα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχει λευκές κηλίδες και μπαλώματα που μοιάζουν με τυρί cottage στη γλώσσα, στα μάγουλα, στα χείλη, στα ούλα ή στην οροφή του στόματός του.
Αυτά τα μπαλώματα δεν φεύγουν με ήπια πίεση. Εάν αφαιρεθούν τα μπαλώματα, αφήνουν φλεγμονώδεις περιοχές που μπορεί να αιμορραγούν.
Ένα παιδί με μυκητίαση στόματος μπορεί επίσης να έχει σκάσιμο και φλεγμονή στις γωνίες του στόματός του. Μπορεί να μην μπορούν να γευτούν τα πράγματα όπως συνήθως.
Η μυκητιασική στοματίτιδα γενικά δεν ενοχλείτα μωρά και τα μικρά παιδιά.
Αλλά μπορεί να προκαλέσει ενόχληση εάν οι περιοχές φλεγμαίνουν πολύ.
Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σας μπορεί να μην θέλει να φάει. Μπορεί επίσης να του τρέχουν τα σάλια. Και αν η λοίμωξη εξαπλωθεί στον οισοφάγο του παιδιού σας, μπορεί να είναι επώδυνη και να δυσκολέψει την κατάποση.
Εάν ένα μωρό θηλάζει, μπορεί να μεταφέρει την μυκητίαση και να προκαλέσει μόλυνση της θηλής. Αυτό το είδος μόλυνσης προκαλεί φλεγμονή, ευαίσθητη και σκασμένη θηλή. Το στήθος σας μπορεί να πονάει κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς κ μπορεί να έχετε έναν .έντονο πόνο βαθιά μέσα στο στήθος σας.
Χρειάζεται το παιδί σας να δει γιατρό για τη μυκητιασική στοματίτιδα;
Ναι. Θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στον παιδίατρο εάν:
• έχει λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματός του
• πάσχει από μηκυτιασικές λοιμώξεις που επανεμφανίζονται συνεχώς, παρόλο που χρησιμοποιείτε θεραπεία που συστήνεται από τον γιατρό σας
• έχει δυσκολία ή πόνο στην κατάποση.
Θεραπεία μυκητιασικής στοματίτιδας
Εάν το παιδί σας έχει στοματική μυκητίαση και κατά τα άλλα είναι καλά, ο γιατρός σας μπορεί να μην χρειαστεί να δώσει θεραπεία , θα φύγει από μόνο του.
Αλλά εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να σιτιστεί ή είναι ευερέθιστο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασική θεραπεία.
Μερικές φορές η μυκητιασική στοματίτιδα συνοδεύεται με μυκητίαση στην περιοχή της πάνας, η οποία θα χρειαστεί θεραπεία ταυτόχρονα. Μπορείτε ακόμα να θηλάσετε εάν το παιδί σας έχει στοματική μυκητίαση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να βάλετε λίγη αντιμυκητιασική κρέμα και στις θηλές σας, αλλά θα πρέπει να την σκουπίσετε πριν τη σίτιση.
Πρόληψη της μυκητιασικής στοματίτιδας
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μυκητιασική στοματίτιδα:
• Εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, αποστειρώστε τις θηλές και τα μπιμπερό μετά από κάθε χρήση.
• Εάν θηλάζετε, καθαρίστε τις θηλές σας απαλά μεταξύ των γευμάτων.
• Αποστειρώνετε τακτικά τις πιπίλες και τους δακτυλίους οδοντοφυΐας.
• Εάν το μωρό σας εμφανίσει εξάνθημα από την πάνα, βεβαιωθείτε ότι το αντιμετωπίζετε σωστά.
• Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο και συνταγογραφούνται από τον παιδίατρό σας.
• Εάν το παιδί σας έχει άσθμα, βεβαιωθείτε ότι πλένει το στόμα του με νερό μετά από φάρμακα για την πρόληψη του άσθματος.
• Εάν το παιδί σας έχει διαβήτη, προσπαθήστε να διατηρήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του εντός του εύρους στόχου του.
• Πλύνετε τα ρούχα στους 60°C για να σκοτώσετε τους μύκητες.