ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΩΝ ΕΩΣ 8 ΧΡΟΝΩΝ

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στα παιδιά;
Το άγχος αποχωρισμού είναι ο φόβος των παιδιών να είναι μακριά από τους γονείς ή τους φροντιστές τους.
Τα παιδιά με άγχος αποχωρισμού μπορεί να κλαίνε ή να προσκολλώνται στους γονείς ή τους φροντιστές τους όταν τα χωρίζουν.
Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα συχνό κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών.
Μπορεί να ξεκινήσει περίπου στους 6-7 μήνες και να φτάσει στο αποκορύφωμά του σε παιδιά ηλικίας 14-18 μηνών.
 Συνήθως υποχωρεί σταδιακά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ο φόβος για τους ξένους είναι παρόμοιος με το άγχος του αποχωρισμού. Είναι όταν τα παιδιά αναστατώνονται γύρω από άτομα που δεν γνωρίζουν.
Αυτά τα άγχη δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα παιδιά αρχίζουν να κυκλοφορούν περισσότερο σε αυτό το στάδιο, επομένως αυτά τα άγχη έχουν νόημα από την άποψη της επιβίωσης. Δηλαδή, αν τα παιδιά μπορούσαν να συρθούν ή να φύγουν μακριά από τους φροντιστές τους, αλλά δεν φοβούνταν τον χωρισμό ή τους ξένους, θα χάνονταν πιο εύκολα.
ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ
Εάν το παιδί σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, είναι καλύτερο να μην αποφύγετε τον χωρισμό. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε και να βοηθήσετε το παιδί σας.

ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΡΗ

  • Εάν αφήσετε το παιδί σας σε κάποιο  καινούργιο μέρος , όπως στο σπίτι ενός συγγενή, στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, περάστε χρόνο στο νέο μέρος με το παιδί σας πριν από το χωρισμό. Το παιδί σας θα είναι λιγότερο στενοχωρημένο αν το αφήσετε σε ένα ασφαλές, οικείο μέρος με οικεία άτομα που εμπιστεύεται.
  • Αφήστε το παιδί σας να πάρει κάτι που αγαπά από το σπίτι, όπως ένα αρκουδάκι, μαξιλάρι ή κουβέρτα. Αυτά τα αντικείμενα θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται πιο ασφαλές και μπορείτε να τα καταργήσετε σταδιακά καθώς το παιδί σας αισθάνεται πιο βολικά στο νέο μέρος.
  • Ενημερώστε τον συγγενή σας, τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο για το άγχος αποχωρισμού του παιδιού σας. Ενημερώστε τους επίσης για το τι κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας. Με αυτόν τον τρόπο, άλλα άτομα μπορούν να παρέχουν στο παιδί σας σταθερή υποστήριξη.

ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ Ή ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

  •  Ξεκινήστε με σύντομους χωρισμούς από το παιδί σας. Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο χωρισμού καθώς το παιδί σας αισθάνεται άνετα με τον χωρισμό.
  • Πείτε στο παιδί σας πότε φεύγετε και πότε θα επιστρέψετε. Αυτό είναι χρήσιμο ακόμη και με μωρά. Το να φύγεις χωρίς να πεις αντίο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται σύγχυση ή αναστατωμένο όταν συνειδητοποιεί ότι δεν είστε κοντά του. Μπορεί να είναι φοβισμένο και πιο δύσκολο να τακτοποιηθεί την επόμενη φορά που θα το αφήσετε.
  • Τακτοποιήστε το παιδί σας σε μια ευχάριστη δραστηριότητα πριν φύγετε.
  • Πείτε αντίο στο παιδί σας σύντομα– μην το παρατραβάτε.
  • Διατηρήστε μια χαλαρή και χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό σας όταν φεύγετε. Εάν φαίνεστε ανήσυχοι ή λυπημένοι, το παιδί σας μπορεί να πιστεύει ότι το μέρος δεν είναι ασφαλές και μπορεί επίσης να αναστατωθεί.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  • Βοηθήστε το παιδί σας να συνηθίσει να είναι χωριστά από εσάς αφήνοντάς το σε ένα δωμάτιο με κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, «Πηγαίνω στην κουζίνα για λίγο. Η γιαγιά θα σε φροντίσει». Ξεκινήστε με πολύ σύντομους χωρισμούς και αυξήστε με την πάροδο του χρόνου.
  • Αποφύγετε να επικρίνετε ή να είστε αρνητικοί σχετικά με τη δυσκολία του παιδιού σας με τον αποχωρισμό. Για παράδειγμα, αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως «Είναι το παιδί  της μαμάς» ή «Μην είσαι τόσο μωρό».
  • Διαβάστε βιβλία ή φτιάξτε ιστορίες με το παιδί σας σχετικά με τους φόβους του αποχωρισμού. Για παράδειγμα, «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό κουνελάκι που δεν ήθελε να αφήσει τη μαμά του. Φοβόταν τι θα έβρισκε έξω από το λαγούμι του…». Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει ότι δεν είναι το μόνο που φοβάται να αποχωριστεί από τους γονείς του.
  • Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας δίνοντάς του αρκετή θετική προσοχή όταν είναι γενναίο μένοντας μακριά σας.

Διαβάστε για την προσέγγιση stepladder-σκάλας, μια ήπια τεχνική συμπεριφοράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα παιδιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Καθώς τα παιδιά φτάνουν στην προσχολική και σχολική ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος αποχωρισμού.
Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θέλουν να είναι μόνο μαζί σας.
Εάν το παιδί σας στην προσχολική ή σχολική ηλικία φαίνεται ιδιαίτερα και τακτικά αναστατωμένο που αποχωρίζεται μαζί σας, είναι πιθανό να έχει διαταραχή άγχους αποχωρισμού.
 Περίπου το 4% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και σχολικής ηλικίας εμφανίζουν αυτή την πάθηση.
Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ:

  • παρεμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας και στην οικογενειακή σας ζωή
  •  είναι πιο σοβαρό από το άγχος άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας
  • έχει συνεχιστεί για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΣΥΧΝΑ:

  • Ανησυχούν  μήπως τραυματιστείτε εσείς ή αυτά  ή να  πάθετε  κάποιο ατύχημα
  • αρνούνται να πάνε σε παιδικό σταθμό , ή σχολείο
  • αρνούνται να κοιμηθούν σε  σπίτια   άλλων χωρίς εσάς
  • παραπονιούνται για την αδιαθεσία όταν αποχωρίζονται.

Περίπου στους 10 μήνες, τα περισσότερα μωρά αναστατώνονται αν τους πλησιάσει κάποιος άγνωστος σε ένα άγνωστο δωμάτιο.
 Μόνο το 50% αναστατώνεται αν έχει χρόνο να συνηθίσει και να προσαρμοστεί στο δωμάτιο.
Αυτό σημαίνει ότι σε νέες καταστάσεις, τα μωρά ανταπεξέρχονται καλύτερα όταν συναντούν σταδιακά νέα πράγματα.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ
 Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας.
 Εάν ανησυχείτε για το άγχος αποχωρισμού του, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με:

  • τον δάσκαλο του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο
  • ένα σχολικό σύμβουλο
  • τον παιδίατρο του παιδιού σας
  • την τοπική σας υπηρεσία ψυχικής υγείας.