ΔΥΣΛΕΞΙΑ (Μέρος ΙΙ)

ΔΥΣΛΕΞΙΑ (Μέρος ΙΙ)

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-18 ΕΤΩΝ

Διάγνωση της δυσλεξίας
Η έγκαιρη διάγνωση της δυσλεξίας είναι πολύ σημαντική. Όσο νωρίτερα διαγνωστούν τα παιδιά, τόσο νωρίτερα μπορούν να λάβουν υποστήριξη για να διαβάσουν, να συλλαβίσουν και να μάθουν με τρόπους που λειτουργούν για αυτά.
Εάν το παιδί σας εμφανίζει σημάδια δυσλεξίας ή δυσκολίες ανάγνωσης ή έχετε οικογενειακό ιστορικό δυσλεξίας ή αναγνωστικών δυσκολιών, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.
Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μιλώντας με τον δάσκαλο προσχολικής ή σχολικής ηλικίας του παιδιού σας, τον παιδίατρο, έναν λογοθεραπευτή ή έναν ψυχολόγο.
Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σας κατευθύνουν σε κατάλληλες υπηρεσίες και υποστήριξη και να βοηθήσουν το παιδί σας να λάβει μια επίσημη αξιολόγηση.
Εξειδικευμένη υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία
 Όσο νωρίτερα λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη τα παιδιά με δυσλεξία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές τους να σημειώσουν καλή πρόοδο.
Η έγκαιρη και εξειδικευμένη υποστήριξη για μάθηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Η εξειδικευμένη υποστήριξη ξεκινά με τον εντοπισμό των δυνατών σημείων του παιδιού σας και την ενθάρρυνση των ενδιαφερόντων του.
Περιλαμβάνει επίσης:
• εξειδικευμένα προγράμματα μικρών ομάδων στο σχολείο
• ατομική διδασκαλία με ειδικό δάσκαλο
•προσαρμογές στο σχολείο – για παράδειγμα, επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση των εξετάσεων
•εξειδικευμένο λογισμικό υπολογιστή – για παράδειγμα, ορθογραφικοί έλεγχοι, συσκευές ανάγνωσης οθόνης, πρόβλεψη λέξεων ή αναγνώριση φωνής.
Υπάρχουν πολλοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι υποστήριξης παιδιών με δυσλεξία. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε για τις επιλογές με τον παιδίατρο, έναν εργοθεραπευτή, έναν λογοθεραπευτή, έναν δάσκαλο ή έναν ψυχολόγο.
Οικογενειακή υποστήριξη για παιδιά με δυσλεξία
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το παιδί σας:
• Είστε ο καλύτερος συνήγορος του παιδιού σας. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη δυσλεξία και συνεργαστείτε με το νηπιαγωγείο ή το σχολείο του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τα δικαιώματα του παιδιού σας ικανοποιούνται.
• Διατηρήστε στενή επαφή με τον δάσκαλο του παιδιού σας και άλλους επαγγελματίες. Ρωτήστε τους για το πώς προχωρά το παιδί σας και πώς να το υποστηρίξετε στο σπίτι.
• Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μαθαίνει διαφορετικά από τα άλλα  παιδιά και η δυσλεξία του δεν έχει να κάνει με το πόσο έξυπνο είναι. Ο ψυχολόγος ή ο λογοθεραπευτής του παιδιού σας μπορεί να σας δώσει ιδέες για να μιλήσετε με το παιδί σας για τις μαθησιακές του δυσκολίες.
• Δημιουργήστε ανθεκτικότητα σε παιδιά 3-8 ετών ή ανθεκτικότητα σε προ-έφηβους και εφήβους. Για παράδειγμα, επαινέστε την προσπάθεια και τις επιτυχίες του παιδιού σας, είτε είναι στην τάξη είτε σε άλλους τομείς όπως ο αθλητισμός, το θέατρο ή η μουσική.
• Διαβάστε μαζί και με το παιδί σας μέχρι το παιδί σας να αποκτήσει  αρκετές δεξιότητες για να διαβάζει ανεξάρτητα.
• Προσφέρετε βιβλία που ταιριάζουν στην ικανότητα ανάγνωσης του παιδιού σας. Επιλέξτε βιβλία με ορθογραφικά μοτίβα που έχει μάθει το παιδί σας και αποφύγετε βιβλία με πολλές δύσκολες λέξεις.
• Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να συλλαβίζει ήχους για να κάνει λέξεις αντί να απομνημονεύει τον τρόπο που φαίνονται οι λέξεις.
Αιτίες δυσλεξίας
Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί τη δυσλεξία, αλλά γνωρίζουμε ότι η δυσλεξία τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορεί να είναι μια κατάσταση που ο ένας ή και οι δύο γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους μέσω των γονιδίων τους.