ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ (ΜΕΡΟΣ Ι)
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-12 ΕΤΩΝ
Μπορείτε να αναπτύξετε και να ενθαρρύνετε την καλή επικοινωνία από τη γέννηση κάνοντας «συνομιλίες» με το νεογέννητό σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Επικοινωνία με μωρά και παιδιά: γιατί είναι σημαντική
Από τη γέννηση, η ζεστή, ήρεμη και ανταποκρινόμενη επικοινωνία βοηθά τα μωρά και τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και σίγουρα στον κόσμο τους. Επίσης, οικοδομεί και ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των γονέων ή των φροντιστών τους.
Για να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες, τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια, σιγουριά και ισχυρές σχέσεις, επομένως η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.
Καλή επικοινωνία με μωρά και παιδιά: τι είναι;
Η καλή επικοινωνία είναι:
• δίνετε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας όταν επικοινωνείτε μεταξύ σας
• ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει μαζί σας για το τι αισθάνεται και τι σκέφτεται
• να ακούτε και να ανταποκρίνεστε με ευαίσθητο τρόπο σε όλα όσα λέει το παιδί σας – όχι μόνο ωραία πράγματα ή καλά νέα, αλλά και συναισθήματα όπως θυμός, αμηχανία, λύπη και φόβος
• να εστιάζετε στη γλώσσα και τον τόνο του σώματος καθώς και στις λέξεις, ώστε να καταλάβετε πραγματικά τι προσπαθεί να εκφράσει το παιδί σας
• να χρησιμοποιείτε τη δική σας γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που θέλει να μοιραστεί το παιδί σας μαζί σας
• να λαμβάνετε υπόψη τι μπορεί να καταλάβει το παιδί σας και πόσο καιρό μπορεί να δώσει προσοχή.
Μπορείτε να αναπτύξετε και να ενθαρρύνετε την καλή επικοινωνία από τη γέννηση κάνοντας «συνομιλίες» με το νεογέννητό σας.
Πείτε κάτι και μετά κάντε μια παύση, σαν να περιμένετε να μιλήσει το μωρό σας.
Και όταν το μωρό σας μεγαλώσει και αρχίσει να μπαμπαλίζει , μπορείτε να του μπαμπαλίσετε και εσείς και να δείτε αν θα λάβετε ανταπόκριση.
Ανάπτυξη καλής επικοινωνίας με μωρά και παιδιά: συμβουλές
Όταν εργάζεστε για την ανάπτυξη καλής επικοινωνίας με το παιδί σας, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας με εσάς και με άλλα άτομα. Χτίζει επίσης τη σχέση σας, γιατί στέλνει στο παιδί σας το μήνυμα ότι εκτιμάτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Εδώ είναι ιδέες:
• Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε και να ακούσετε ο ένας τον άλλον. Τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το κάνετε αυτό.
• Κλείστε τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις όταν επικοινωνείτε εσείς και το παιδί σας. Αυτό δείχνει ότι είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην αλληλεπίδραση ή τη συνομιλία που κάνετε με το παιδί σας.
• Μιλήστε για καθημερινά πράγματα καθώς ολοκληρώνετε τη μέρα σας. Εάν εσείς και το παιδί σας έχετε συνηθίσει να επικοινωνείτε πολύ, μπορεί να σας διευκολύνει να μιλάτε όταν προκύπτουν μεγάλα ή δύσκολα ζητήματα.
• Να είστε ανοιχτοί στο να μιλήσετε για όλα τα είδη συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της χαράς, της απογοήτευσης, του φόβου και του άγχους. Αυτό βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει ένα ‘’λεξιλόγιο συναισθημάτων’’. Εάν εσείς ή το παιδί σας είστε θυμωμένοι, περιμένετε μέχρι να ηρεμήσετε πριν μιλήσετε για οτιδήποτε.
• Συντονιστείτε με αυτό που σας λέει η γλώσσα του σώματος του παιδιού σας και προσπαθήστε να απαντήσετε και σε μη λεκτικά μηνύματα. Για παράδειγμα, ‘’ Είσαι πολύ ήσυχος σήμερα το απόγευμα. Έγινε κάτι στο σχολείο;’’
• Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε συζητήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να ρωτάς: "Τι πιστεύεις για αυτό, Μαρία ;"
Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να ακούσετε το παιδί σας.
Συχνά δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε το παιδί σας θα αρχίσει να μιλάει για κάτι σημαντικό για αυτό.
Μπορεί να είναι όταν επιστρέφουν σπίτι από το σχολείο, στο αυτοκίνητο, στο δείπνο ή όταν ετοιμάζονται για ύπνο.