ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-12 ΕΤΩΝ
Επικοινωνία με μωρά και παιδιά: γιατί είναι σημαντική
Από τη γέννηση, η ζεστή, απαλή και ανταποκρινόμενη επικοινωνία βοηθά τα μωρά και τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά στον κόσμο τους.
Επίσης, οικοδομεί και ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των γονέων ή των φροντιστών τους. Για να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες, τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια, σιγουριά και ισχυρές σχέσεις, επομένως η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.
Καλή επικοινωνία με μωρά και παιδιά: τι είναι;
Η καλή επικοινωνία είναι:
• Δίνετε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας όταν επικοινωνείτε μεταξύ σας
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει μαζί σας για το τι αισθάνεται και τι σκέφτεται
• Να ακούτε και να ανταποκρίνεστε με ευαισθησία σε όλα όσα λέει το παιδί σας – όχι μόνο ωραία πράγματα ή καλά νέα, αλλά και συναισθήματα όπως θυμός, αμηχανία, λύπη και φόβος
• Εστιάστε στη γλώσσα και τον τόνο του σώματος καθώς και στις λέξεις, ώστε να καταλάβετε πραγματικά τι προσπαθεί να εκφράσει το παιδί σας
• Χρησιμοποιήστε τη δική σας γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που θέλει να μοιραστεί το παιδί σας μαζί σας
• Λάβετε υπόψη τι μπορεί να καταλάβει το παιδί σας και πόσο χρόνο μπορεί να δώσει προσοχή.
Μπορείτε να αναπτύξετε και να ενθαρρύνετε την καλή επικοινωνία από τη γέννηση κάνοντας «συνομιλίες» με το νεογέννητό σας. Πείτε κάτι και μετά κάντε μια παύση, σαν να περιμένετε να μιλήσει το μωρό σας. Και όταν το μωρό σας μεγαλώσει και αρχίσει να μπαμπαλίζει , μπορείτε να μπαμπαλίσετε πίσω και να δείτε αν θα λάβετε ανταπόκριση.
Ανάπτυξη καλής επικοινωνίας με μωρά και παιδιά: συμβουλές
Όταν εργάζεστε για την ανάπτυξη καλής επικοινωνίας με το παιδί σας, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας με εσάς και με άλλα άτομα. Χτίζει επίσης τη σχέση σας, γιατί στέλνει στο παιδί σας το μήνυμα ότι εκτιμάτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Εδώ είναι ιδέες:
• Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε και να ακούσετε ο ένας τον άλλον. Τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το κάνετε αυτό.
• Κλείστε τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις όταν επικοινωνείτε εσείς και το παιδί σας. Αυτό δείχνει ότι είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην αλληλεπίδραση ή τη συνομιλία που κάνετε με το παιδί σας.
• Μιλήστε για καθημερινά πράγματα καθώς περνάτε τη μέρα σας. Εάν εσείς και το παιδί σας έχετε συνηθίσει να επικοινωνείτε πολύ, μπορεί να σας διευκολύνει να μιλάτε όταν προκύπτουν μεγάλα ή δύσκολα ζητήματα.
• Να είστε ανοιχτοί στο να μιλήσετε για όλα τα είδη συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της χαράς, της απογοήτευσης, του φόβου και του άγχους. Αυτό βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει ένα «λεξιλόγιο συναισθημάτων».
• Εάν εσείς ή το παιδί σας είστε θυμωμένοι, περιμένετε μέχρι να ηρεμήσετε πριν μιλήσετε για οτιδήποτε.
• Συντονιστείτε με αυτό που σας λέει η γλώσσα του σώματος του παιδιού σας και προσπαθήστε να απαντήσετε και σε μη λεκτικά μηνύματα. Για παράδειγμα, «Είσαι πολύ ήσυχος σήμερα το απόγευμα. Έγινε κάτι στο σχολείο;»
• Εμπλέξετε το παιδί σας σε συζητήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να ρωτάς: "Τι πιστεύεις εσύ γι' αυτό;"
Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να ακούσετε το παιδί σας. Συχνά δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε το παιδί σας θα αρχίσει να μιλάει για κάτι σημαντικό για αυτό. Μπορεί να είναι όταν επιστρέφουν σπίτι από το σχολείο, στο αυτοκίνητο, στο δείπνο ή όταν ετοιμάζονται για ύπνο.
Ενεργητική ακρόαση με παιδιά: συμβουλές
Η ενεργητική ακρόαση είναι το κλειδί για την καλή επικοινωνία και είναι εξαιρετική για τη σχέση σας με το παιδί σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενεργητική ακρόαση δείχνει στο παιδί σας ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε για αυτό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε και να κατανοήσετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας.
Δείτε πώς να κάνετε ενεργητική ακρόαση με το παιδί σας:
• Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι ακούτε. Για παράδειγμα, σκύψτε για να είστε στο επίπεδο του παιδιού σας.Αντιμετωπίστε το παιδί σας και κάντε οπτική επαφή. Δείξτε ότι ακούτε γυρίζοντας να κοιτάξετε το παιδί σας και πλησιάζοντας το.
• Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος του παιδιού σας. Η ακρόαση δεν είναι μόνο να ακούς λέξεις. Έχει επίσης να κάνει με την προσπάθεια να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις.
• Βασιστείτε σε αυτά που σας λέει το παιδί σας και δείξτε το ενδιαφέρον σας λέγοντας πράγματα όπως «Πες μου περισσότερα για…», «Αλήθεια!» και «Συνέχισε…».
• Προτρέψτε το παιδί σας να σας πει πώς νιώθει περιγράφοντας αυτό που πιστεύετε ότι αισθάνεται. Για παράδειγμα, «Ακούγεται σαν να αισθάνθηκες ότι έμεινες απέξω όταν ο Γιώργος ήθελε να παίξει με τα άλλα παιδιά στο μεσημεριανό γεύμα». Να είστε προετοιμασμένοι ότι κάνετε λάθος και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να το καταλάβετε.
• Επαναλάβετε ή επαναδιατυπώστε αυτό που έχει πει το παιδί σας κατά καιρούς. Αυτό επιτρέπει στο παιδί σας να καταλάβει ότι το ακούτε και σας βοηθά να ελέγξετε ότι καταλαβαίνετε τι λέει το παιδί σας.
• Αποφύγετε να διακόπτετε ή να τελειώνετε προτάσεις, ακόμα και όταν το παιδί σας λέει κάτι περίεργο ή δυσκολεύεται να βρει λέξεις.
• Μην βιαστείτε να λύσετε προβλήματα. Το παιδί σας μπορεί απλώς να θέλει να ακούσετε και να δείξετε ότι εκτιμάτε τα συναισθήματα και την άποψή του.
Όταν δείχνετε στο παιδί σας πώς να είναι καλός ακροατής, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει και τις ακουστικές του δεξιότητες.
Ενθάρρυνση του παιδιού σας να ακούει: συμβουλές
Τα παιδιά χρειάζονται συχνά κάποια βοήθεια για να μάθουν να ακούν, καθώς και κάποιες ήπιες υπενθυμίσεις για να αφήσουν τους άλλους να μιλήσουν. Ακολουθούν ιδέες για να βοηθήσετε στις δεξιότητες ακρόασης του παιδιού σας:
• Γίνε καλό πρότυπο. Το παιδί σας μαθαίνει πώς να επικοινωνεί παρακολουθώντας σας προσεκτικά. Όταν μιλάτε με το παιδί σας (και με άλλους) με σεβασμό, αυτό δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θετική επικοινωνία.
• Αφήστε το παιδί σας να τελειώσει την ομιλία του και μετά απαντήστε. Αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ακρόασης για το παιδί σας.
• Χρησιμοποιήστε γλώσσα και ιδέες που θα καταλάβει το παιδί σας. Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί σας να συνεχίσει να δίνει την προσοχή του εάν δεν καταλαβαίνει τι λέτε.
• Φτιάξτε τις οδηγίες και τα αιτήματα απλές και ξεκάθαρες ώστε να ταιριάζουν με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας.
• Εάν χρειάζεται να δώσετε εποικοδομητικά σχόλια, πείτε κάτι θετικό ταυτόχρονα. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ακούσει επαίνους παρά διόρθωση ή κατηγορία. Για παράδειγμα, «Συνήθως είσαι τόσο καλός στο να θυμάσαι να βάζεις το μεσημεριανό σου κουτί στο πλυντήριο πιάτων. Μπορείς να το θυμηθείς αύριο;»