ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ : ΠΑΙΔΙΑ-ΕΦΗΒΟΙ (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ : ΠΑΙΔΙΑ-ΕΦΗΒΟΙ (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

Τα μωρά με σοβαρό έκζεμα τους πρώτους μήνες της ζωής τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τροφική αλλεργία.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-18 ΕΤΩΝ 

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ : ΠΑΙΔΙΑ-ΕΦΗΒΟΙ

Εκτίμηση και διάγνωση τροφικών αλλεργιών στα παιδιά
 Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει τροφική αλλεργία, ο γιατρός σας είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο για περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ
 Οι δοκιμασίες για τροφικές αλλεργίες άμεσης έναρξης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Skin-prick test: το δέρμα του παιδιού σας τρυπιέται με ειδικό σκαριφιστήρα  που μοιάζει λίγο με οδοντογλυφίδα και περιέχει μια σταγόνα συγκεκριμένου αλλεργιογόνου. Εάν εμφανιστεί μια καντήλα όπου έχει τρυπηθεί το δέρμα του παιδιού σας, το παιδί σας μπορεί να έχει αλλεργία. 

Εξετάσεις αίματος: η εξέταση αντισωμάτων IgE ελέγχει εάν το παιδί σας έχει υψηλό επίπεδο αντισωμάτων IgE σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Ένα υψηλό επίπεδο σημαίνει ότι το παιδί σας είναι πιθανό να έχει αλλεργία. Το παιδί σας μπορεί να υποβληθεί σε αυτό το τεστ εάν δεν μπορεί να κάνει δερματικές δοκιμές.

Πρόκληση τροφής από το στόμα: μερικές φορές στο παιδί σας θα δοθεί το πιθανό αλλεργιογόνο σε ένα ασφαλές, εποπτευόμενο περιβάλλον. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα παρακολουθεί για να διαπιστώσει εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση. Αυτή η εξέταση ενέχει κίνδυνο αναφυλαξίας, επομένως μόνο οι ειδικοί στην αλλεργία και την ανοσολογία θα πρέπει να τη διενεργούν σε μέρος όπου η αναφυλαξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και γρήγορα. Μόνο ο ειδικός αλλεργίας και ανοσολογίας ή ο παιδίατρός σας μπορούν να  πραγματοποιήσουν και να αξιολογήσουν τεστ αλλεργίας.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ
Εάν το παιδί σας έχει τροφική αλλεργία καθυστερημένης έναρξης, η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω ενός τεστ ‘’ αποφυγής  και εκ νέου πρόκλησης’’.
Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση πιθανών τροφών που προκαλούν αλλεργίες από τη διατροφή του παιδιού σας και, στη συνέχεια, την επανεισαγωγή τους όταν ο ειδικός στην αλλεργία του παιδιού σας πιστεύει ότι είναι ασφαλές να το κάνει.
 Αφαιρείτε και επανεισάγετε μόνο ένα τρόφιμο κάθε φορά, ώστε να είναι πιο εύκολο να προσδιορίσετε το φαγητό που προκαλεί το πρόβλημα. Ο ειδικός αλλεργίας και ανοσολογίας  θα καθοδηγήσει αυτό το τεστ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
 Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, αλλά πολλά παιδιά τις ξεπερνούν καθώς  μεγαλώνουν.
Μπορείτε ωστόσο  να κάνετε κάποια βήματα για να διευκολύνετε εσάς και το παιδί σας να ζήσετε με τις τροφικές αλλεργίες. 

Αποφύγετε το τρόφιμο
 Είναι σημαντικό για το παιδί σας να αποφεύγει το τρόφιμο.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ιδιαίτερα καθώς η κατανάλωση ακόμη και μικροσκοπικών ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Το παιδί σας πρέπει επίσης να αποφεύγει τροφές και μαχαιροπίρουνα που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικό.

Μπορείτε να κάνετε 2 σημαντικά πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει το τρόφιμο:
•    Διαβάστε και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε όλες τις ετικέτες των τροφίμων. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες αλλεργιογόνες τροφές έχουν διαφορετικά ονόματα – για παράδειγμα, η πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος μπορεί να ονομάζεται ‘’ορός γάλακτος’’ ή ‘’καζεΐνη’’. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, 10 αλλεργιογόνα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στις ετικέτες των τροφίμων - αγελαδινό γάλα, σόγια, αυγό, σιτάρι, φιστίκια, ξηροί καρποί, σουσάμι, ψάρι, οστρακοειδή και λυκίσκος. 

•    Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε έξω. Ρωτήστε τι συστατικά περιλαμβάνει κάθε πιάτο, πώς παρασκευάστηκε, εάν έχει αγγίξει άλλα τρόφιμα και εάν υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι σε θέση να σας το πουν, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν τα συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως οι σάλτσες. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους μπουφέδες και τα μπαιν-μαρί (θερμαντήρες φαγητού) γιατί είναι πολύ πιθανό τα υλικά να έχουν μεταφερθεί από το ένα πιάτο στο άλλο.

ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα σχέδιο δράσης .Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα εάν το παιδί σας φάει  κάτι και του  προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ
 Εάν το παιδί σας διατρέχει κίνδυνο αναφυλαξίας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αδρεναλίνη όπως το EpiPen ή το Anapen. Αυτοί οι εγχυτήρες διευκολύνουν την αυτο-ένεση αδρεναλίνης. Ο γιατρός σας θα διδάξει εσάς και το παιδί σας, εάν είναι αρκετά μεγάλο, πώς και πότε να το χρησιμοποιείτε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ
Είναι σημαντικό η οικογένεια, οι μπέιμπι σίτερ, οι παιδαγωγοί και οι δάσκαλοι να γνωρίζουν ότι το παιδί σας έχει σοβαρή αλλεργία. Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζουν πώς και πότε να χρησιμοποιούν το EpiPen ή το Anapen του παιδιού σας. Θα πρέπει επίσης να έχουν ένα αντίγραφο του σχεδίου δράσης του παιδιού σας για την αναφυλαξία.

ΦΟΡΕΣΤΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ
Αυτό ενημερώνει τους ανθρώπους για την ιδιαίτερη αλλεργία του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό εάν το παιδί σας έχει αλλεργική αντίδραση και δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω που να γνωρίζουν για την αλλεργία του.

Πόσο διαρκούν οι τροφικές αλλεργίες;
Τα περισσότερα παιδιά  καθώς μεγαλώνουν ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες από τη στιγμή που πηγαίνουν στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο, ειδικά τα παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα, το αυγό, τη σόγια ή το σιτάρι. Οι αλλεργίες στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι πιο πιθανό να είναι δια βίου.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ξεπεράσει  την  αλλεργία του, επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή τον ειδικό αλλεργιολόγο για αξιολόγηση. Μην πειραματιστείτε στο σπίτι για να δείτε εάν το παιδί σας έχει ξεπεράσει την αλλεργία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει εάν είναι ασφαλές για εσάς να εισάγετε το φαγητό στο σπίτι ή εάν αυτό πρέπει να συμβεί υπό ιατρική επίβλεψη.


ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μπορείτε να κάνετε μερικά απλά βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του παιδιού σας να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες.
 Τρώτε μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού 


Όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε, είναι σημαντικό να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών, των πρωτεϊνών και των γαλακτοκομικών ή των εμπλουτισμένων σε ασβέστιο προϊόντων. Η αποφυγή τροφών που συνήθως προκαλούν αλλεργίες - για παράδειγμα, αυγά και φιστίκια - ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε δεν θα μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό σας αλλεργίες. Στην πραγματικότητα, η αποφυγή πολλών τροφών μπορεί να είναι επικίνδυνη, επειδή το μωρό σας δεν θα πάρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.


Θηλάστε
 Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, επομένως συνιστάται να θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας μέχρι να έρθει η ώρα να εισάγετε στερεές τροφές σε ηλικία περίπου 6 μηνών. Είναι καλύτερο να συνεχίσετε να θηλάζετε μέχρι το μωρό σας να γίνει τουλάχιστον 12 μηνών, αν μπορείτε.

Μιλήστε με τον παιδίατρο σας  σχετικά με το βρεφικό γάλα
Για τους γονείς που ταΐζουν με βρεφικό γάλα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χορήγηση στα μωρά  υδρολυμένης βρεφικής φόρμουλας ή μερικώς υδρολυμένη βρεφική φόρμουλα (η οποία ονομάζεται επίσης υποαλλεργική ή φόρμουλα HA) αντί της τυπικής φόρμουλας αγελαδινού γάλακτος αποτρέπει τις αλλεργίες.
 Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι φόρμουλες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα.

Εισάγετε αλλεργιογόνες στερεές τροφές από περίπου 6 μηνών
Η έγκαιρη εισαγωγή αλλεργιογόνων στερεών τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί σας τροφική αλλεργία.
Όλα τα μωρά, συμπεριλαμβανομένων των μωρών με υψηλό κίνδυνο αλλεργίας, θα πρέπει να έχουν μπει σε  στερεές τροφές που προκαλούν αλλεργίες από την ηλικία των 6 μηνών περίπου. 


Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν καλομαγειρεμένο αυγό, σιτάρι (δημητριακά και ζυμαρικά), ξηρούς καρπούς , προϊόντα σόγιας (όπως τόφου), σουσάμι, οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά. Το μωρό σας δεν χρειάζεται να αποφεύγει συγκεκριμένες αλλεργιογόνες τροφές.

Γεγονότα και παράγοντες κινδύνου αλλεργίας για παιδιά
 Τα περισσότερα παιδιά με τροφική αλλεργία δεν έχουν γονείς με τροφική αλλεργία. Αλλά εάν οι γονείς ενός παιδιού έχουν τροφική αλλεργία ή άλλα αλλεργικά προβλήματα όπως άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα, το παιδί έχει αυξημένο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών. 

Τα μωρά με σοβαρό έκζεμα τους πρώτους μήνες της ζωής τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τροφική αλλεργία.