ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΟΠ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-2 ΕΤΩΝ

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΟΠ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-2 ΕΤΩΝ

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν η τροφή ή το γάλα από το στομάχι επανέρχεται στον πεπτικό σωλήνα ή στο στόμα.

Σχετικά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη ΓΟΠΝ

Η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή στα μικρά μωρά, επειδή οι μύες στην κορυφή του στομάχου τους δεν είναι αρκετά ισχυροί ώστε να εμποδίσουν την τροφή ή το γάλα να επιστρέψει στον πεπτικό σωλήνα. Η παλινδρόμηση συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε στερεά, να κάθονται για περισσότερη ώρα και να αναπτύσσουν ισχυρότερους μυς του στομάχου.

Τα περισσότερα μωρά που κάνουν εμετό  το γάλα είναι υγιή. Η παλινδρόμηση συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία.

Σπάνια, τα μωρά μπορεί να έχουν επιπλοκές από παλινδρόμηση. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλίνδρομη νόσος   (ΓΟΠΝ).

Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ΓΟΠΝ

 Εάν το παιδί σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα κάνει εμετό το γάλα ή  το φαγητό. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια, μεταξύ και μετά τα γεύματα. 

Η παλινδρόμηση συνήθως δεν προκαλεί στα μωρά πόνο ή προβλήματα αύξησης βάρους. 

Αλλά εάν το παιδί σας έχει γαστροοισοφαγική παλίνδρομη νόσο (ΓΟΠΝ), μπορεί να κάνει συχνά εμετό και επίσης να έχει συμπτώματα όπως:

  • πνιγμός, βήχας ή συριγμός κατά τη διάρκεια των γευμάτων 
  • αίμα στον εμετό τους 
  • δυσφορία κατά τη διάρκεια των γευμάτων
  • άρνηση σίτισης 
  • κακή αύξηση ή απώλεια βάρους.

Ο έμετος είναι βασικό σύμπτωμα της παλινδρόμησης. Εάν το παιδί σας δεν κάνει εμετό, αλλά κλαίει πολύ, σηκώνει τα πόδια ή τα γόνατά του ή τραβάει την πλάτη του, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας. Μπορεί να αποκλείσει άλλες ιατρικές αιτίες και να σας βοηθήσει με τις στρατηγικές διευθέτησης.

Ιατρική βοήθεια: πότε να αναζητήσετε για παιδιά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ΓΟΠΝ

 Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας εάν το παιδί σας: 

  • δυσκολεύεται να καταπιεί
  • έχει πυρετό
  • είναι ευερέθιστο και δύσκολο να τακτοποιηθεί πολλές φορές
  • δεν τρώει
  • κάνει πολύ εμετό
  • δεν αναπτύσσεται σωστά ή χάνει βάρος 
  • έχει χρόνιο βήχα ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μεταφέρετε το παιδί σας σε τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου εάν έχει αίμα στον εμετό του ή εάν ο εμετός του είναι πράσινος.

Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή γαστροοισοφαγική παλίνδρομη νόσο  (ΓΟΠΝ), ο παιδίατρός  σας μπορεί να σας παραπέμψει σε γαστρεντερολόγο.

Εξετάσεις για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ΓΟΠΝ 

Συνήθως, το παιδί σας δεν χρειάζεται καμία εξέταση για παλινδρόμηση.

Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή γαστροοισοφαγική παλίνδρομη νόσο(ΓΟΠΝ), ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να κάνει μια γαστροσκόπηση. 

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός εύκαμπτου σωλήνα για να εξεταστεί  η  δομή του  πεπτικού  σωλήνα και του στομάχου του παιδιού σας. Γίνεται υπό γενική αναισθησία.

 Ο γαστρεντερολόγος μπορεί μερικές φορές να συστήσει παρακολούθηση του pH ( με pHμετρία  )  για να ελέγξει εάν υπάρχει υπερβολικό οξύ που εισέρχεται στον πεπτικό σωλήνα. Αυτό γίνεται τοποθετώντας ένα μικροσκοπικό σωλήνα με αισθητήρα στον πεπτικό σωλήνα   του παιδιού σας για 24 ώρες. Αυτό μπορεί να το κάνει να αισθάνεται λίγο άβολα, αλλά δεν είναι επώδυνο.

Θεραπεία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ΓΟΠΝ 

Οι περισσότερες περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης βελτιώνονται μόνες τους με τον καιρό και δεν χρειάζονται θεραπεία. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν στο μεταξύ.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της παλινδρόμησης στο μωρό σας: 

  • Ταΐστε μικρά, συχνά γεύματα. 
  • Απαλλαγείτε από τα περιττά αέρια ρεύοντας το μωρό σας πιο συχνά, όχι μόνο μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. 
  • Κρατήστε το μωρό σας όρθιο τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά μετά το τάισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη παλινδρόμηση από ό,τι όταν τα μωρά ξαπλώνουν σε βρεφικό κάθισμα. 
  • Συνεχίστε να θηλάζετε. 
  • Για τις μητέρες που θηλάζουν, μια δοκιμή δύο έως τεσσάρων εβδομάδων για την αποφυγή του γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και των αυγών και  άλλων υψηλής αλλεργιογονικότητας τροφών μπορεί να αξίζει τον κόπο, επειδή μερικές φορές η ΓΟΠ αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τα συμπτώματα της τροφικής ευαισθησίας του βρέφους.
  • Ο περιορισμός αυτών ή άλλων τροφών στη διατροφή μιας μητέρας που θηλάζει δεν συνιστάται ως τρόπος πρόληψης των τροφικών αλλεργιών στο μωρό της. Αλλά εάν έχει αναπτυχθεί αλλεργία, η αλλαγή της διατροφής της μητέρας μπορεί να βοηθήσει. 
  • Εάν χρησιμοποιείτε γάλα για βρέφη, μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας σχετικά με τη μετάβαση σε ένα αντιαναγωγικό ή ένα εκτενώς υδρολυμένο γάλα  ( δηλαδή γάλα με πρωτεΐνη που έχει ήδη διασπαστεί).
  • Ένα μικρό ποσοστό των βρεφών δεν είναι σε θέση να χειριστεί τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για εναλλακτικές φόρμουλες. Για να εντοπίσετε τις τροφές που προκαλούν ενεργοποίηση, κρατήστε ένα ημερολόγιο με όλα τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν και τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν και προσθέστε μόνο μία νέα τροφή τη φορά. Ο παιδίατρός σας  μπορεί να σας βοηθήσει να αναλύσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να σας καθοδηγήσει για τη δημιουργία του καλύτερου διατροφικού προγράμματος για το μωρό σας.
  • Εάν το παιδί σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων του παιδιού σας. 
  • Σε  ένα επόμενο ραντεβού με το γιατρό σας θα  ελέγξετε πώς πηγαίνει το παιδί σας με το φάρμακο και εάν χρειάζεται να συνεχίσει να το παίρνει. Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας πριν αλλάξετε τη φόρμουλα του παιδιού σας.

Θα πρέπει να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές ύπνου, ακόμα κι αν το μωρό σας έχει παλινδρόμηση. Αυτό σημαίνει να βάζετε το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια.