ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

Τα νεογέννητα περνούν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους προσαρμοζόμενα στο νέο τους περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

Τα νεογέννητα περνούν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους προσαρμοζόμενα στο νέο τους περιβάλλον.
Ο έξω κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από τη μήτρα, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή και δεν υπάρχει  θόρυβος.
Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να συνηθίσει τον έξω κόσμο δίνοντάς του ζεστασιά, αγάπη, ασφάλεια, προσοχή – και πολλές αγκαλιές, χαμόγελα και ήρεμη συζήτηση.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η εμφάνιση του νεογέννητου μωρού σας θα αλλάξει την πρώτη εβδομάδα.
Εάν το κεφάλι του μωρού σας είναι λίγο κωνικό ή ανομοιόμορφο μετά το πέρασμα μέσω του γενετικού σωλήνα ή λόγω ενός τοκετού με τη βοήθεια βεντούζας, θα πρέπει να στρογγυλοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας.
 Οποιοδήποτε πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια του μωρού σας θα πρέπει να μειωθεί εντός λίγων ημερών.
Εάν το πρόσωπο ή το κεφάλι του μωρού σας έχει μελανιάσει - για παράδειγμα, μετά από γέννα με λαβίδα - οι μώλωπες θα εξαφανιστούν.
Τα νεογνά με μώλωπες κινδυνεύουν να εμφανίσουν νεογνικό ίκτερο. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν το δέρμα στο πρόσωπο του μωρού σας φαίνεται κίτρινο και πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ίκτερος.
Ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας θα στεγνώσει σταδιακά, θα γίνει μαύρος και στη συνέχεια θα πέσει, συνήθως μέσα στις πρώτες 10 ημέρες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τον ομφάλιο λώρο καθαρό και στεγνό. Εάν η περιοχή γύρω από τον ομφάλιο λώρο φαίνεται κόκκινη ή είναι κολλώδης, ενημερώστε τον γιατρό σας.
Το μωρό σας μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα σημάδια, είτε κατά τη γέννηση είτε αργότερα. Τα σημάδια είναι συχνά και συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αλλά αν το σημάδι του μωρού σας σας απασχολεί ή αν αλλάξει, είναι καλή ιδέα να το ελέγξει ο γιατρός σας.
Μερικές φορές τα νεογνά έχουν διογκωμένους ή πρησμένους και ευαίσθητους μαστούς. Μπορεί επίσης να έχουν μια γαλακτώδη έκκριση από τη θηλή. Αυτό συμβαίνει όταν τα νεογέννητα έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή/και προλακτίνης στην κυκλοφορία του αίματος τους. Αυτές οι καταστάσεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Τα νεογέννητα έχουν μικροσκοπικές κοιλιές και πρέπει να τρέφονται συχνά.
 Τα  περισσότερα κοιμούνται  πολύ, αλλά  ξυπνούν κάθε λίγες ώρες για να φάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
 Τα περισσότερα νεογέννητα τρέφονται κάθε 2-3 ώρες και έχουν περίπου 8-12 ταΐσματα στις 24 ώρες.
Τα περισσότερα μωρά θα σας δείξουν ότι πεινούν. Για παράδειγμα, μπορεί να φαίνονται πιο ενεργητικά, να κινούν το στόμα και τη γλώσσα τους, να φέρνουν το χέρι τους στο στόμα τους και να πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους ή τα χέρια τους.
Τα νεογέννητα συνήθως ξυπνούν μόνα τους για φαγητό.
Αλλά μερικά μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσουν για φαγητό – για παράδειγμα, νεογέννητα που έχουν χάσει πολύ βάρος, είναι πολύ μικρά ή έχουν ίκτερο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δείτε ένα μοτίβο ή μια ρουτίνα σίτισης και ύπνου. Και βοηθά να θυμάστε ότι το μοτίβο σίτισης και ύπνου του μωρού σας θα αλλάξει καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.
Τις πρώτες εβδομάδες, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να τρώτε καλά και να κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα. Σημαίνει επίσης να εκμεταλλεύεστε τις  ευκαιρίες για ξεκούραση όποτε μπορείτε, όπως όταν κοιμάται το μωρό σας. Η λήψη βοήθειας από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Το νεογέννητο μωρό σας μαθαίνει πολλά καθώς περνάτε χρόνο μαζί κάθε μέρα.
Ο εγκέφαλός τους μεγαλώνει και αναπτύσσεται καθώς βλέπουν, ακούν, μυρίζουν και αγγίζουν πράγματα στον κόσμο γύρω τους.
Το μωρό σας θα κλείσει τα χέρια του σε μια σφιχτή γροθιά και θα τρομάξει με ξαφνικούς δυνατούς θορύβους.
Είναι επίσης πιθανό να έχουν ξαφνικές, ακούσιες σπασμωδικές κινήσεις ενώ κοιμούνται. Αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις είναι χαρακτηριστικές στα νεογέννητα.

ΔΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το νεογέννητο μωρό σας χρησιμοποιώντας τη φωνή, την αφή και την όρασή σας.
Το απαλό άγγιγμα, η αγκαλιά, το χαμόγελο, η συζήτηση και το κοίταγμα στα μάτια του μωρού σας  του μεταδίδουν σημαντικές πληροφορίες για τη θέση του  στον κόσμο.
Αυτό βοηθά επίσης το μωρό σας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά μαζί σας.
 Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας, θα αρχίσετε επίσης να γνωρίζετε πώς το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας χρησιμοποιώντας τα δικά του συνθηματικά και τη γλώσσα του σώματος.
Το δέσιμο και η προσκόλληση είναι να ανταποκρίνεστε πάντα στις ανάγκες του μωρού σας με αγάπη, ζεστασιά και φροντίδα. Το δέσιμο και η προσκόλληση είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους τομείς της ανάπτυξης του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ  ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 Απώλεια βάρους
Τα νεογέννητα που θηλάζουν και αυτά που  ταΐζονται με μπιμπερό συνήθως χάνουν βάρος τις πρώτες 5 ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει καθώς χάνουν την περίσσεια υγρών. Αυτή η απώλεια βάρους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους γέννησής τους. Μετά από 1-2 εβδομάδες, τα περισσότερα νεογνά ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι κατά τη γέννηση. Εάν ανησυχείτε για το βάρος του νεογέννητου σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Κολλώδες μάτι
Είναι σύνηθες για τα νεογέννητα να εμφανίζουν κολλώδη μάτια κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η πιο συχνή αιτία είναι οι φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι. Αυτό το πρόβλημα συνήθως βελτιώνεται από μόνο του, αλλά ο απαλός καθαρισμός των ματιών και το μασάζ θα βοηθήσουν επίσης. Είναι καλύτερο να έχετε τον γιατρό σας να ελέγξει τα μάτια του μωρού σας εάν είναι κόκκινα και κολλώδη.
Εξανθήματα
Τα νεογέννητα μπορεί να εμφανίσουν κάθε είδους εξανθήματα, τα οποία συνήθως δεν είναι σοβαρά. Αλλά εάν το μωρό σας έχει εξάνθημα, είναι καλύτερο να το ελέγξει ο γιατρός σας.
Τα συχνά εξανθήματα περιλαμβάνουν τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, το σύγκαμα, την ιδρώα- εξάνθημα από τη ζέστη , το έκζεμα, και το ξηρό δέρμα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Εάν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό και ανησυχείτε για το μωρό σας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν το μωρό σας:
•    δεν τρέφεται - για παράδειγμα, το μωρό σας παίρνει το ήμισυ του κανονικού όγκου ή του αριθμού των γευμάτων σε ένα 24ωρο ή κάνει εμετό περισσότερες από τις μισές από τα 3 γεύματα στη σειρά
•    έχει λιγότερες από 6-8 βρεγμένες πάνες την ημέρα
•    φαίνεται ευερέθιστο, ληθαργικό ή πολύ κουρασμένο όλη την ώρα ή είναι δύσκολο να ξυπνήσει για φαγητό
•    έχει χλωμό ή κίτρινο δέρμα.

ΚΛΑΜΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Τα νεογέννητα μπορεί να κλαίνε επειδή:
•    σας θέλουν   κοντά τους για σιγουριά
•    είναι πεινασμένα ή κουρασμένα
•    έχουν  βρεγμένη ή λερωμένη πάνα
•    αισθάνονται πολύ ζέστη  ή πολύ κρύο.
Εάν το νεογέννητο μωρό σας κλαίει, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ταΐσετε, να του αλλάξετε πάνα, να το κρατήσετε δέρμα με δέρμα, να το αγκαλιάσετε ή να λικνιστείτε, να μιλήσετε ή να τραγουδήσετε με χαλαρωτική φωνή, να του κάνετε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο ή να το βάλετε για ύπνο.
Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα να κλαίνε.
 Η παρηγοριά του μωρού σας θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΜΑ

Κωλικός είναι όταν τα μωρά κλαίνε και κάνουν  πολύ, φασαρία χωρίς προφανή σωματικό ή ιατρικό λόγο.
 Εάν το μωρό σας κλαίει πολύ και δεν μπορεί να  ηρεμήσει ή δυσκολεύεστε να τα καταφέρετε, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Ειδικότερα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν το μωρό σας:
•    έχει ένα δυνατό κλάμα (σαν της γάτας)
•    φαίνεται να έχει ένα αδύναμο κλάμα ή  γκρινιάζει ή  γρυλίζει
•    κλαίει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος ενός νεογέννητου μωρού να σας πει τι χρειάζεται.